DUET
PODCAST
Jesper Christiansen, Paradismaleri # XXXII Kuplen i Plejerup, 2015
Om de medvirkende og de enkelte episoder:
Da komponisten, BENT SØRENSEN, gik i skole lavede han med egne ord ikke en pind. Men som hans lærer-mor sagde, så er det godt at have mange reserver, når man en dag skal bruge dem. Og det fik han i allerhøjeste grad brug for, da han besluttede sig for at uddanne sig som komponist. Bent Sørensen har modtaget Nordisk Råds Musikpris og flere andre internationale priser Hans musik bliver opført overalt i verden – bl.a. blev et af hans værker for et par år siden uropført af New York Filharmonikerne. I denne udgave af Duet fortæller han ikke bare vejen om til den klassiske musik, men også om inspiration, arbejdsprocesser og hvorfor et værk får ham til at huske, hvornår Laurent Fignon vandt Giro d’Italia.
PETER LODAHL var 12 år, da begyndte han at synge i Herning Kirkes drengekor. Den gang havde han hverken drømme eller planer om at blive operasanger, indtil en censor gjorde ham opmærksom på hans særlige sangtalent. Og så var der også en operaopsætning i Skjern, hvor han egentlig kun ville med pga. en køn pige i koret, men hvor han endte med – bare 20 år gammel – at synge Don José. Siden da er det blevet til en stor operakarriere for Peter Lodahl især i Tyskland og også som solist på Det Kgl. Teater. For en måned siden tog han hul på en hel ny karriere som orkesterchef for Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester
Op gennem 80’erne og 90’erne var PETER RAVN manden bag markante pladecovers for blandt andre One Two, TV2, Kim Larsen, Tøsedrengene og Anne Dorte Michelsen. Han skabte stærke visuelle udtryk for så forskellige kunstnere som Gangway og Me & My. Han lavede musikvideoer, han designede tøj. En dag lagde han det hele på hylden og begyndte i stedet at arbejde som billedkunstner, hvor han er kendt for sine figurative malerier af mænd i jakkesæt. Men hvis der er én ting, som hele tiden har fulgt Peter Ravn, så er det hans store kærlighed til klassisk musik! Faktisk komponerer han sin dag i atelieret efter hvilken klassisk musik han hører. Klavermusik er morgengymnastik til hjernen, senere på dagen, når penslen glider over lærredet, går han over til strygere – og når dagen slutter og han renser pensler og hænger linealer på plads, har han også sine særlige favoritter.
SISSE TOMCZYK er uddannet slagstøjsspiller fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Fra hun var 12 år, var hun fast besluttet på, at hun skulle være slagtøjsspiller. Men et brækket håndled gjorde vejen mod målet en anelse bumlet. Så mens håndledet blev helet, uddannede hun sig som coach og mentaltræner. Det giver hende en særlig indsigt, når hun i dag underviser elever med særlige behov eller hjælper musikere med at overkomme deres sceneskræk. Og udover alt det – ja, så komponerer hun også.
Musik til arbejdet kan være mange forskellige ting. For kunstmaler, JESPER CHRISTIANSEN, som i øjeblikket er aktuel med en stor udstilling i Paris, indgår musikken på mange forskellige måder i hans kunst. Han bliver inspireret af nodebøger, selv om han ikke selv kan læse noder. Han sætter stor pris på repetitiv musik, når han maler græsstrå – og med Bach i højtalerne kan han få storhed ind i et fladt fjordlandskab.
MICHAEL BOJESEN, direktør for Malmö Opera, fandt vejen til klassisk musik via Tivoli-Garden. Han har ikke særlig meget fidus til, at vi i Danmark så gerne vil skelne imellem finkultur og populærkultur. Derfor bliver han utroligt glad, når publikum klapper begejstret i alle satspauserne til en klassisk koncert. For så ved han, at der er tale om helt nye publikummer, der lige har opdaget den klassiske musik.
Mød operasangeren ELSE TORP, der rejser verden rundt med Theatre of Voices, som har specialiseret sig i tidlig musik og værker af nye komponister. Hun har også sunget duet med Nick Cave på nummeret Distant Sky. Så hendes repertoire spænder bredt – og det gør hendes fritidsinteresser i øvrigt også. For når Else Torp ikke synger rundt om i verden, vil hun især gerne bruge sin tid på at fælde træer, støbe gulve og mure vægge op i sit sommerhus i Nordvestsjælland. Og det er også i sommerhuset, hvor jeg har mødt hende for bl.a. at tale om, hvorfor det er godt at have jord under neglene, når man i det daglige arbejder med de høje toner.
Copyright © Sorensenstories.com